pondelok 16. augusta 2010

Hummus - Cícerová nátierka z Blízkeho východu

Hummus (humus) je známy najmä na Blízkom Východe, v arabských krajinách ako Libanon, Sýria, Izrael a ďalšie. Jedná sa o skvelú nátierku z cíceru, sezamovej pasty (Tahini) a olivového oleja. Podáva sa s Pita chlebíkom (Arabský chlieb), v našich zemepisných šírkach je tradičnejší domáci kysnutý chlieb.

400g cíceru
4 PL panenského olivového oleja
3-4 PL sezamovej pasty Tahina (podľa chuti)
1-2 strúčiky cesnaku
šťavu z jedného citrónu
drvený rímsky kmín
½ PL soli

Cícer namočíme do vody aspoň na 8 hodín, starostlivo povyberáme poškodené semiačka, prepláchneme a vodu vylejeme. Varíme do kým nezmäkne. Uvarenú vodu si odložíme.

Tyčovým mixérom rozmixujeme, postupne to pôjde ťažsie, a preto, aby sme dosiahli krémovú konzistenciu postupne pridáme vyvarenú vodu. Zamiešame popučený cesnak, tahinu, olivový olej, osolíme a okoreníme.

Po vychladnutí necháme odstáť v chladničke, aby sa všetky chute použitých surovín pekne spojili. Dobré je nepoužitý humus hneď odložiť do mrazničky, aby nám vydržal dlhšie.

Dieteticky humus obsahuje, tzv. pomalé cukry - s veľmi nízkym glykemickým indexom, preto je vhodný aj pre diabetikov a ľudí citlivých na hormón inzulín. To vo výsledku zpôsobuje, že sa cítime po jedle dobre a nie sme unavený - nezažívame hypoglykemický šok. Humus obsahuje veľmi veľa vlákniny, ktorá znižuje úroveň cholesterolu a zlepšuje aj pohyb a vylučovanie potravy črevom. Obsahuje vyššie množstvo vitamínu B9 - kyseliny listovej (Folacín), ktorý okrem iných známych priaznivých vlastnosti, pôsobí preventívne voči vrodeným vadám ako rázštep chrbtice. Nesmieme zabudnúť na obsah kyseliny linolovej známej aj pod názvom omega-3 nasýtená mastná kyseliny.

Humus je chutný aj s cuketovými plackami, alebo s chlebíkom.
Veríme, že Vám bude chutiť.

3 komentáre:

  1. Ďakujem.
    Určite je výborná aj lilková pasta. Miesto cíceru sa používa baklažán.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No priznam sa, ze tej som zatial neprisla na chut :(

    OdpovedaťOdstrániť